vrijdag 3 oktober 2014

Wit-Rusland profiteert van crisis Oekraïne

"Als er één land is dat van de crisis profiteert, dan is het wel Wit-Rusland", schrijft Nezavissimaïa Gazeta. De Russische krant meldt dat Minsk onlangs zijn status van internationale paria heeft afgeschud en dat president Aleksandr Loekasjenko niet langer wordt beschouwd als de "laatste dictator van Europa".
 
De rol van Wit-Rusland in de onderhandelingen voor een oplossing van het Russisch-Oekraïense conflict mag er dan voor hebben gezorgd dat het land met een andere blik wordt bekeken en er toe hebben geleid dat het meer te zeggen heeft in Europa, dit alles is "slechts een begin".

De strategie van Loekasjenko die "tussen het Westen en Rusland met alle winden meewaait" heeft volgens Nezavissimaïa Gazeta zijn vruchten afgeworpen. De president kan zowel gebruik maken van Moskou, dat zijn partner niet kwijt wil, als van het Westen, dat geen sterker Rusland en nog minder een verdere ontwikkeling van een douane-unie met Rusland en Kazachstan wil.

Ook kan hij proberen Minsk te transformeren in een "mondiaal platform" voor de betrekkingen tussen Rusland en het Westen. [...] Of een beursplein voor de EU en de douane-unie, temeer omdat de Europeanen al denken aan het oprichten van een vrijhandelszone met laatstgenoemde. Een dergelijk project, dat ervoor kan zorgen dat Wit-Rusland meer naar voren wordt geschoven op het Europese toneel, kan het beeld van het land verbeteren en een grote economische impact hebben. 
 
Dit alles moet de interesse wekken van Aleksandr Grigorjevitsj Loekasjenko, die niet ophoudt te zeggen dat hij een grote toekomst voor zijn land voorspelt.

Bron: VoxEurop

Geen opmerkingen: