woensdag 29 oktober 2014

Twee winnaars verkiezingen: hoe nu verder?

Met twee ontwerp-coalitieakkoorden, van zowel het Blok-Porosjenko (PPB) als het Volksfront, is het moeilijk werken. Zelfredzaamheid, qua omvang de derde partij in het nieuwe parlement, vindt daarom dat de deelnemers aan de coalitieonderhandelingen tot een gezamenlijk akkoord moeten worden.

In een verklaring op de website van Zelfredzaamheid wordt er op gewezen dat de coalitiepartners allemaal een gelijk aandeel in het nieuwe kabinet moeten krijgen en dat elke partij het vetorecht krijgt op onderdelen uit het akkoord die van wezenlijk belang worden geacht.

Zelfredzaamheid vindt dat de onafhankelijke, door hun district in het parlement gekozen volksvertegenwoordigers niet betrokken moeten worden bij de onderhandelingen, maar enkel dat partijen die de kiesdrempel weten te halen. De onderhandelingen horen transparant te zijn en niet tot achterkamertjespolitiek leiden, zoals tot dusverre het geval is geweest. Dat geldt niet alleen inhoudelijk, maar ook waar het de benoeming van de ministers in het nieuwe kabinet betreft.

Joelia Timosjenko heeft vanmiddag laten weten dat de Moederlandpartij geen ministersposten opeist in ruil voor deelname aan de nieuwe coalitie. ''Het doorvoeren van hervormingen moet voorop staan, niet benoeming van ministers'', zei Timosjenko op een persconferentie. ''Als partij hebben wij vier prioriteiten: vrede, de Europese Unie, de NAVO en echte hervormingen.''

De Ukrajinska Pravda meldt op basis van informatie uit politieke kringen dat het Blok-Porosjenko het Volksfront het premierschap heeft aangeboden, waarvoor in ruil president Petro Porosjenko het recht krijgt om de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken te benoemen. De Grondwet schrijft voor dat de coalitie dan wel de premier een kandidaat voordraagt, waarna het parlement de benoeming moet goedkeuren. De coalitiebesprekingen zouden volgens dezelfde bron niet al te vlot verlopen, omdat PPB en Volksfront het elkaar op een aantal punten niet eens kunnen worden.

Bronnen: Unian, Kyiv Post, ZIK

Geen opmerkingen: