woensdag 1 oktober 2014

Timosjenko vraagt weer om referendum NAVO

Oud-premier Joelia Timosjenko vindt dat president Petro Porosjenko het initiatief moet nemen voor een nationaal referendum over de vraag of Oekraïne moet streven naar het lidmaatschap van de NAVO. Volgens de lijsttrekker van de Moederlandpartij bij de komende verkiezingen staat 70 procent van de bevolking achter toetreding tot het militaire bondgenootschap.

"Iedereen begrijpt dat de NAVO aanzienlijk sterker is dan het weliswaar grotere, maar tevens sterk verouderde Russische leger. Als we het hebben over onze veiligheid en die van andere vroegere Sovjetlanden, dan ligt aansluiting bij de NAVO voor de hand als we niet het slachtoffer willen worden van Rusland's ambities'', aldus Timosjenko.

De Moederlandpartij wil het referendum over het NAVO-lidmaatschap tegelijk houden met de parlementsverkiezingen op zondag 26 oktober. Timosjenko's partij staat daarin tot dusverre alleen. Timosjenko: "We hebben dit tweemaal voorgesteld, eerder al om zo'n referendum tegelijk te houden met de presidentsverkiezingen van afgelopen mei. Dat hebben we gedaan, omdat we inschatten dat veel Oekraïners het met ons eens zijn dat kiezen voor de NAVO ons kan beschermen tegen nieuwe aanvallen van buitenaf.''

Timosjenko's inschatting dat zeker 70 procent van de Oekraïners achter toetreding van hun land tot de NAVO staat, wordt weerlegd door de resultaten van een peiling van GfK Oekraïne die gisteren werden gepubliceerd. Daaruit blijkt dat 52 procent bij een eventueel referendum voor de NAVO kiest. Tegen is 19 procent, terwijl 10 procent het niet zegt te weten en 18 procent niet aan zo'n referendum wenst deel te nemen.

De steun voor het NAVO-lidmaatschap is het grootst in het westen van het land en in de hoofdstad, met respectievelijk 73 en 71 procent die voorstander is. In het zuiden en oosten voelt 36 en 27 procent daarvoor. Mannen zijn eerder voor dan vrouwen: 60 tegen 47 procent. De respondenten werden telefonisch benaderd door GfK

Bronnen: Interfax, Kyiv Post

Geen opmerkingen: