zondag 26 oktober 2014

Stembureaus open, geen problemen tot nu toe

Ongeveer 36,5 miljoen Oekraïners kunnen vandaag kiezen wie ze naar het parlement willen sturen. Daarbij hebben ze de keuze uit 29 partijen. Ook de Communistische Partij staat op de kieslijsten, maar die partij wordt mogelijk verboden nu een procedure werd opgestart voor ‘separatisme’.

Het Blok van president Petro Porosjenko lijkt de gedoodverfde overwinnaar. De Partij van de Regio's van voormalig president Viktor Janoekovitsj neemt geen deel, maar verschillende leden van de partij komen wel op in de districten, die de helft van de parlementszetels leveren.

Met de parlementsverkiezingen krijgt Oekraïne na de protesten rond Maidan in Kiev en de val van de regering-Janoekovitsj voor het eerst weer een volledig legitieme regering. Het gewapende conflict met de separatistische strijders in het oosten van het land duurt ondertussen echter voort. In en rond de Krim, Donetsk en Loehansk kunnen mensen daardoor niet gaan stemmen.

De stembusgang verloopt tot dusverre - 11.00 uur lokale tijd - zonder problemen. Ook in het oosten wordt gestemd, zoals in de stad Slovjansk waar de pro-Russische separatisten in maart hun opstand tegen de Oekraiense regering begonnen. In de loop van de zomer werden de separatisten daar verjaagd door het leger.

In de stad Charkiv werd een stembureau even ontruimd na een bommelding. Er werden geen explosieven gevonden. President Porosjenko stemt niet zoals verwacht in de hoofdstad Kiev, maar hij is naar het oosten van het land om daar zijn stem uit te brengen.

Probleem is dat veel Oekraïense soldaten niet in de gelegenheid zijn om te stemmen vandaag. In de door de separatisten bezette gebieden en op de door Rusland geannexeerde Krim wordt het maar liefst 4,5 miljoen Oekraïners onmogelijk gemaakt om te gaan stemmen.

Bronnen: DeStandaard, Kyiv Post

Geen opmerkingen: