vrijdag 31 oktober 2014

Rusland toch bereid gascontract te tekenen

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar uiteindelijk is het gasakkoord zwart-op-wit gesteld en ondertekend door de Russische energieminister Alexander Novak. Dat is gisteravond gebeurd in Brussel tijdens een tweedaags overleg tussen Rusland, Oekraïne en de Europese Unie.

Er was al enkele weken overeenstemming over het 'winterpakket' zoals dat tijdens onderhandelingen in Berlijn was voorgesteld door Europees commissaris Gunther Oettinger, namelijk dat Rusland gas aan Oekraïne levert gedurende de wintermaanden. Ook lag er feitelijk al een akkoord over een prijsverlaging met 100 dollar per duizend kubieke meter. Probleem was tot dusverre dat Rusland weigerde een officieel document te ondertekenen; Oekraïne moest maar genoegen nemen met een Russisch kabinetsbesluit.

Uiteindelijk ging Rusland dus overstak. Van Oekraïense zijde werd het contract ondertekend door minister Joeri Prodan. Oettinger tekende voor de Europese Unie, onder het toeziend oog van de scheidende voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso.

Algemeen directeur Alexei Miller van Gazprom en Andrei Kobolev van Naftogaz ondertekenden een aanvullende overeenkomst waarin is vastgelegd dat van Oekraïense zijde 1,45 miljard dollar wordt overgemaakt en eind dit jaar nog eens 1,65 miljard dollar. Daarmee zijn de achterstallige betalingen door Naftogaz voldaan.

Volgens minister Novak heeft Oekraïne voldoende middelen om de 4 miljard kubieke meter aardgas te kopen die nodig is om de winter door te komen, dankzij de financiële steun van de Europese Unie en het IMF. Gazprom-baas Miller liet vanmorgen weten dat ''binnen 48 uur'' de levering van gas aan Naftogaz wordt hervat. Die was op 1 juni stopgezet vanwege de hoge schuldenlast van Naftogaz bij het Russische staatsenergiebedrijf.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: