woensdag 1 oktober 2014

Rusland halveert gasexport naar Slowakije

Rusland heeft de gasexport naar Slowakije gisteren gehalveerd, aldus premier Robert Fico. De Russen wijten dat aan technische problemen, maar in Slowakije wordt het afknijpen van de gastoevoer gezien als een strafmaatregel omdat het land het Russische aardgas doorlevert aan Oekraïne.

Premier Fico kondigde vandaag een spoedzitting van het parlement aan om te bezien hoe de situatie kan worden opgelost. Vooralsnog zijn er voor eigen land geen problemen, maar de Slowaakse regering is ook niet van plan de gaslevering aan Oekraïne stop te zetten. Andere Oost-Europese landen hebben ook al problemen gehad, maar die waren tijdelijk van aard. Gehoopt wordt dat dit voor Slowakije ook op gaat.

Het land is echter vrijwel geheel afhankelijk van aardgas uit Rusland. Het land werd hard getroffen toen Rusland in januari 2009 de gaskraan dicht draaide toen het net als nu een conflict over de aardgasprijs had met Oekraïne.

Er is een oplossing in de maak om een situatie als in 2009 te voorkomen. Een voorstel van Europees commissaris Günther Oettinger dat Oekraïne de wintermaanden over toch gas van Rusland krijgt tegen een gereduceerde prijs ligt momenteel bij de regeringen van beide landen. De Oekraïense minister Joeri Prodan van Energie en Kolen liet vandaag weten dat hij morgen overlegt met de Europese Commissie en dat er mogelijk vrijdag in Berlijn een vervolg komt op het gesprek zoals dat afgelopen vrijdag plaats had met de Russische minister Alexander Novak.

Bronnen: Associated Press, Kyiv Post

Geen opmerkingen: