dinsdag 7 oktober 2014

Parlement stemt in met anti-corruptiewetgeving

Oekraine krijgt een landelijk anti-corruptiebureau. Het parlement heeft het wetsvoorstel daartoe van president Petro Porosjenko vandaag in eerste aanleg aangenomen. Het bureau is een belangrijke eis van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor verdere financiële steun. 

Het valt echter nog te bezien of het anti-corruptiebureau straks over voldoende daadkracht en bevoegdheden beschikt bij het bestrijden van de diepgewortelde corruptie die niet alleen de economie en democratische ontwikkeling van Oekraiïe grote schade toebrengt, maar ook de relatie met het Westen.

Het anti-corruptiebureau mag zelf onderzoek doen naar mogelijke misstanden bij de overheid, ook waar het rechters en openbare aanklagers betreft. De directeur, maar ook zijn of haar naaste medewerkers worden benoemd door een speciaal daarvoor in het leven geroepen parlementscommissie.

Zijn de aantijgingen hard te maken, dan komt het tot een rechtszaak die gevoerd wordt door openbare aanklagers die speciaal voor dit werk worden opgeleid en die verantwoording schuldig zijn aan de directeur van het anti-corruptiebureau. Een probleem is nog wel dat de rechtszaken worden gevoerd bij rechters waarvan zelf bekend is dat ze corrupt zijn.

''De manier waarop we nu de corruptie in ons land proberen te bestrijden is inefficiënt gebleken. Daarom moeten we zorgen voor een nieuwe organisatie die wél in staat is om door te pakken'', zei Ruslan Kniazevitsj, Porosjenko's vertegenwoordiger in het parlement, voorafgaand aan de stemming over het wetsvoorstel.

Het parlement nam ook andere wetsvoorstellen aan die voor transparantie moeten zorgen, onder meer waar het de échte eigenaren en winsten van ondernemingen betreft. Ook moet er een openbaar register komen, zoals bij ons de Kamer van Koophandel hanteert. "Dan moet duidelijk worden wat voor huizen, appartementen en onroerend goed sommige mensen bezitten'', aldus premier Arseni Jatsenjoek.

Ook komt er een uit vijf personen bestaande commissie die de leefstijl en de onkostendeclaraties van overheidsbestuurders moet gaan controleren.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: