woensdag 1 oktober 2014

Opgeven luchthaven Donetsk is 'verkiezingspraat'

Er is geen sprake van dat de luchthaven van Donetsk wordt 'geruild' tegen door de pro-Russische bezet gebied elders. Een voorstel hiertoe van gouverneur Serhei Taroeta is door de Nationale Veiligheidsraad afgedaan als 'verkiezingspraat'. Taroeta is kandidaat bij de komende parlementsverkiezingen, liet woordvoerder Andrei Lisenko vandaag nadrukkelijk weten. "De gouverneur is niet in de positie om daarover te beslissen.''

De inwoners van Donetsk zouden blij zijn als het leger de luchthaven overdraagt aan de separatisten, omdat dan ook een einde kan komen aan de voortdurende beschietingen. Overigens toonde ook gouverneur Ihor Kolomoiski van Dnipropetrovsk zich al voorstander van een gebiedsruil met de separatisten omdat ''de luchthaven kennelijk belangrijker is voor hen dan voor ons''.

Het Oekraïense leger heeft de luchthaven in handen, maar wordt al geruime tijd belaagd door rebellen die vastbesloten lijken om door te gaan totdat ze zelf de inmiddels totaal aan puin geschoten luchthaven over kunnen nemen. Ondanks het staakt-het-vuren wordt het vliegveld voortdurend beschoten, de afgelopen dagen zelfs in toenemende mate.

"Onze mensen houden stand. Ze zijn moedig, al hebben ze inmiddels honderden granaten en raketten op zich af zien komen'', zei Lisenko tijdens zijn dagelijkse persconferentie over de stand van zaken in Oost-Oekraïne. Vanmorgen liet de zelfbenoemde premier Alexander Zachtsjenko van de Volksrepubliek Donetsk dat de rebellen 90 procent van de luchthaven veroverd zouden hebben. Ook hij benadrukte dat geen sprake is van een uitruil van het vliegveld tegen gebied elders in de provincie.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: