zaterdag 4 oktober 2014

Duitse militairen gaan OVSE'ers beschermen

 Duitsland overweegt 200 militairen naar Oost-Oekraïne te sturen om daar de waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking (OVSE) te ondersteunen en te beschermen. De waarnemers zijn daar om de naleving van het het staakt-het-vuren in de gaten te houden. Er worden alvast voorbereidingen getroffen voor de uitzending van de militairen, vooruitlopend op een politiek akkoord hierover.

Het persbureau Reuters baseert zich met het bericht over het Duitse voornemen op een regeringsbron die meldt dat nog geen overeenstemming is over het aantal militairen dat op vredesmissie naar Oost-Oekraïne gaat. Het dagblad Bild weet echter te melden dat er 200 soldaten gaan, waarvan 50 afkomstig van een mobiele brigade uit de deelstaat Sachsen-Anhalt die zich alvast voorbereiden op hun taak.

Bild weet ook te melden dat de Duitse militairen niet tot taak krijgen om de strijdende partijen uit elkaar te houden, maar ze zijn er enkel om de OVSE-waarnemers te beschermen. Nog eens 150 Duitse soldaten moeten de 30 kilometer brede bufferzone tussen het Oekraïense leger en de pro-Russische rebellen controleren, onder meer met de inzet van drones.

De militaire missie zou een uitvloeisel zijn van de conclusie van zowel Duitsland als Frankrijk dat de OVSE-waarnemers een gewapende escorte nodig hebben om hun werk te doen. Het sturen van 200 Duitse militairen zou ook met Frankrijk zijn afgestemd door minister Frank-Walter Steinmeier van Buitenlandse Zaken die vrijdag een bezoek bracht aan Parijs.

Het weekblad Der Spiegel meldt dat vandaag een hulptransport van 100 vrachtwagens op weg is gegaan naar Oekraïne. De goederen zijn afkomstig uit 17 steden. De vrachtwagens zouden voor zo'n 10 miljoen euro aan bouwmaterialen, verwarmingsunits, dekens en veldbedden gaan brengen. Het hulptransport was al eerder aangekondigd en wordt maandag aan de Pools-Oekraïense grens verwacht.

Bron: Deutsche Welle

Geen opmerkingen: