zondag 7 september 2014

'VS en Frankrijk leveren wapens aan Oekraïne'

De VS, Frankrijk, Italië, Polen en Noorwegen gaan modern wapentuig leveren aan Oekraïne. Dat heeft een adviseur van de Oekraïense president Petro Porosjenko, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Joeri Loetsenko, vandaag op Facebook geschreven. Na de NAVO-top in Wales deze week zei Porosjenko tegen de BBC dat een aantal NAVO-landen wapenleveranties had toegezegd. Hij zei toen niet welke landen.

NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen benadrukte na de top dat elke NAVO-lidstaat zelf kan uitmaken of hij wapens aan Oekraïne levert.

Inmiddels is verwarring ontstaan. Noorwegen, Polen, de VS en Italië hebben via hun ministerie van Defensie laten weten geen plannen voor wapentransacties te hebben. Oslo wijst erop dat de Noorse grondwet wapenleveranties aan conflictgebieden verbiedt. Italië zegt alleen niet-offensieve goederen als kogelvrije vesten en helmen te zullen leveren aan het Oekraïense leger.

Dat betekent dat alleen Frankrijk overblijft op het lijstje van Porosjenko's adviseur. Wat op zich weer opmerkelijk is omdat dit land op het punt staat twee Mistral-marineschepen aan Rusland te leveren. Dit is een omstreden deal vanwege de sancties die de Europese Unie aan Rusland heeft opgelegd om de situatie in Oost-Oekraïne.

Bronnen: NU.nl, NOS

Geen opmerkingen: