zaterdag 6 september 2014

Uiteenlopende berichten over staakt-het-vuren

In Oekraïne is het de afgelopen nacht rustig gebleven, nadat de strijdende partijen gistermiddag een staakt-het-vuren hadden getekend. Naar wordt aangenomen wisselen het Oekraïense leger en de rebellen vandaag gevangenen uit. Het gaat in totaal om zo'n duizend gevangenen. Ook wordt een Russisch transport met voedsel en medicijnen voor de bevolking van Donetsk verwacht.

Kort na het ingaan van het bestand, om 17.00 uur gistermiddag, werden nog enkele schoten gehoord nabij het rebellenbolwerk Donetsk. Gisteravond klonk buiten de stad Marioepol nog kort artillerievuur, zegt NOS-correspondent Geert Groot Koerkamp die in de havenstad is. Sindsdien zijn nergens meer gevechten gemeld.

Een ander geluid komt echter van journalist en militair expert Dmitro Timtsjoek, doorgaans goed op de hoogte. Op zijn Facebook-pagina schrijft hij vanmorgen dat alleen het Oekraiense leger zich aan het staakt-het-vuren heeft gehouden. Russische militaire eenheden en pro-Russische rebellen zouden door zijn gegaan met het beschieten van het leger.

Wegversperringen van het leger zouden zijn aangevallen. Dat zou met name het geval zijn geweest bij de luchthaven van Donetsk. Bij een aanval zouden granaten en brandbommen zijn gebruikt. Ook bij de dorpen Popasna, Krasnohorvka, Zolote en Novotroitske zou het leger zijn aangevallen. ''Het Oekraiense leger houdt zich aan het bestand en schiet alleen terug als het wordt aangevallen'', aldus Timtsjoek.

Bronnen: NOS, Ukrinform

Geen opmerkingen: