donderdag 4 september 2014

Toertsjinov wil staat van beleg als 'Minsk' faalt

Als de onderhandelingen van morgenmiddag in de Wit-Russische hoofdstad Minsk over een staakt-het-vuren en een daarop volgend vredesplan niet tot resultaat leiden, dan wil parlementsvoorzitter Oleksandr Toertsjinov het parlement voorstellen om de staat van beleg uit te roepen.

Toertsjinov maakte dit vanmiddag bekend tijdens een besloten vergadering over de situatie in het oosten van het land. Een parlementslid klapte na afloop uit de school tegen de nieuwssite Ukrajinska Pravda. De parlementsvoorzitter zou dit al hebben besproken met president Petro Porosjenko. Die gaat er vanuit dat het overleg in Minsk tot resultaten leidt.

De noodtoestand of de staat van beleg is een buitengewone rechtstoestand op grond van een publiekrechtelijke bekendmaking van een overheid dat de normale toestand en wetgeving tijdelijk niet meer van toepassing is. Tijdens een noodtoestand kan een overheid zeer slagvaardig handelen, zonder eerst toestemming aan het parlement over iets te vragen.

Dat kan van pas komen, want het huidige parlement is weinig slagvaardig gebleken sinds de machtswisseling van afgelopen februari. Eind volgende maand zijn er vervroegde verkiezingen.

Bronnen: ZIK, Wikipedia

Geen opmerkingen: