maandag 15 september 2014

Toertsjinov staat tweede plek af aan Tsjornovol

De Volksfrontpartij heeft de kandidatenlijst voor de komende parlementsverkiezingen definitief vastgesteld. Bekend was al dat premier Arseni Jatsenjoek die lijst gaat aanvoeren. En niet Oleksandr Toertsjinov staat tweede, maar Tetjana Tsjornovol. De parlementsvoorzitter stond zijn tweede plaats af aan de journaliste en actievoerster die tot voor kort door het kabinet belast was met het bestrijden van de corruptie. Tsjornovol verloor onlangs haar echtgenoot die sneuvelde in Oost-Oekraïne.

Na Toertsjinov staat Andrei Paroebii vierde op de lijst. Hij stapte onlangs op als secretaris van de Nationale Veiligheidsraad. Bataljonscommandant Andrei Teteroek staat vijfde. Bij de eerste tien staan ook nog minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken, de parlementsleden Vjacheslav Kirilenko en Lilia Hrinevitsj en commandant Joeri Bereza van het Dnipro-1 bataljon. Verderop op de kieslijst staan onder meer Maidan-activist Michailo Havriljoek en de Oekraïense kampioen Roman Virastoek. Er staan in totaal 225 kandidaten op de lijst.

Als belangrijkste punten uit het verkiezingsprogramma noemde Jatsenjoek tijdens het tweede partijcongres van de nog jonge partij dat Oekraïne beschermd moet worden tegen buitenlandse agressie, dat er een einde moet komen aan de wijdverbreide corruptie en dat werk moet worden gemaakt van de armoedebestrijding.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: