woensdag 10 september 2014

Timosjenko wil referendum over NAVO in oktober

Partijleider Joelia Timosjenko van de Moederlandpartij vindt dat tegelijk met de vervroegde parlementsverkiezingen op zondag 26 oktober een referendum gehouden moet worden over de vraag of Oekraïne lid moet worden van de NAVO. Het parlement heeft weliswaar besloten dat er een commissie komt die zich over deze vraag buigt, maar volgens Timosjenko kan tijd en geld worden bespaard door een referendum.

"Het is een mooie kans om dit te combineren. Alles is er dan al, de stembureaus en de kiezers, terwijl het simpel is om een extra stembiljet voor het referendum te drukken. We hebben er alleen de politieke wil voor nodig'', aldus Timosjenko die meent dat toetreding tot de NAVO een absolute noodzaak is voor Oekraïne.

Het kabinet komt met een wetsvoorstel om de niet-betrokken status bij het militaire bondgenootschap te verlaten en af te koersen op de status van 'belangrijke bondgenoot buiten de NAVO' of mogelijk zelfs een volledig lidmaatschap. Het parlement moet zich nog over het wetsvoorstel uitspreken.

Een ruime meerderheid van de bevolking was de afgelopen jaren tegen toetreding tot de NAVO, maar onder druk van het conflict in Oost-Oekraïne en de betrokkenheid daarbij van Rusland is nu volgens een recente peiling sprake van een meerderheid voorstander.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: