dinsdag 16 september 2014

Timosjenko staat plaats af aan gevangen pilote

Op voorstel van oud-premier Joelia Timosjenko is pilote Nadia Savtsjenko door de Moederlandpartij aangewezen als lijsttrekker bij de parlementsverkiezingen van komende maand. Partijleider Timosjenko bezet zelf de tweede plaats. Een stap die alleen maar bedoeld kan zijn om kiezers te trekken, want Timosjenko zelf lijkt uit de gunst geraakt. Bij de presidentsverkiezingen, die ze in 2010 nog nipt verloor, was ze vier maanden geleden kansloos.

Eind vorige maand vertrok premier Arseni Jatsenjoek nog uit de Moederlandpartij, omdat hij het niet eens was het de aanwijzing van Timosjenko als lijsttrekker.

Savtsjenko wordt in Oekraïne gezien als een held. Zij werd twee maanden geleden gevangen genomen bij een gevechtsactie in Oost-Oekraïne en zit nog altijd in een Russische gevangenis, beschuldigd van moord op pro-Russische rebellen. Het congres accepteerde haar aanvraag voor het partijlidmaatschap en maakte haar vervolgens ook nog eens lid van het partijbestuur.

De derde plaats op de kieslijst van de Moederlandparij wordt ingenomen door Ihor Loetsenko, directeur van de organisatie voor cultuur en toerisme in de hoodstad Kiev én voormalig Maidan-activist. Vierde staat fractievoorzitter in het parlement Serhei Sobolev en vijfde is de mensenrechtenactiviste Olena Sjkroem. Verder bij de eerste tien onder meer parlementsleden Boris Tarasjoek, Andrei Kozjemakin en Serhei Vlasenko, maar ook gouverneur Irina Verihina van de provincie Loehansk.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: