dinsdag 2 september 2014

'Strijd in oosten is volgens NAVO al verloren'

Het Oekraïense leger heeft de strijd in het oosten van het land tegen de pro-Russische rebellen volgens de NAVO op papier al verloren. Uit nieuwe gegevens van de NAVO blijkt dat de Russische bemoeienis sinds kort sterk is opgeschaald. Door het nieuw geopende front bij de stad Marioepol is Oekraïne de controle over de grens met Rusland vrijwel volledig verloren.

Volgens een woordvoerder van de Oekraïense nationale veiligheidsraad zijn er Russische troepen gezien bij de grote steden in het oosten van het land die in handen zijn van de rebellen.

Maandag moesten de Oekraïense strijdkrachten het vliegveld bij Loehansk opgeven, nadat ze zwaar onder vuur kwamen te liggen. Volgens de Oekraïners was een Russisch tankbataljon betrokken bij de strijd. Omdat de separatisten nu een vliegveld in handen hebben, bestaat in Kiev de vrees dat de Russen nu gevechtsvliegtuigen gaan leveren om de rebellen te steunen.

Ook is er aan de Russische kant van de grens sprake van een immer toenemende troepenopbouw. Rusland zou graag een verbinding over land willen creëren met de reeds geannexeerde Krim. Dat heeft een hooggeplaatste generaal van NAVO gezegd tegen het Duitse blad Der Spiegel. "Militair gezien heeft de regering in Kiev de strijd verloren", aldus de anonieme generaal. "Het beste wat president Petro Porosjenko kan doen is zijn troepen levend uit de greep van de Russen halen."

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: