donderdag 11 september 2014

Rusland wil een tweede hulpkonvooi sturen

Rusland wil een tweede konvooi met hulpgoederen naar het oosten van Oekraïne sturen. De regio gaat al maanden gebukt onder de burgeroorlog tussen separatisten en het Oekraïense leger. Dat meldt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag op Twitter.  "We hebben de intentie een tweede hulpkonvooi te sturen, zoals is overeengekomen tussen president Poetin en president Porosjenko", schrijft het Russische ministerie.

Het eerste Russische konvooi met hulpgoederen stak op 22 augustus op eigen houtje de grens over. Oekraïne sprak toen van een invasie, maar ondernam niets tegen de colonne vrachtwagens. Veel betrokken partijen zetten tijdens het eerste konvooi vraagtekens bij de goede bedoelingen van de Russen.

Er werd gevreesd dat de witgeverfde vrachtwagens wapentuig mees mokkelden voor de pro-Russische rebellen. Naderhand werden beschuldigingen geuit dat machines uit een fabriek in Loehansk mee terug werden genomen. Het Internationale Rode Kruis had kritiek, omdat de Russische vrachtwagens zonder begeleiders van de hulporganisatie Oekraïne binnen zijn gegaan.

Bron: o.a. NU.nl

Geen opmerkingen: