donderdag 4 september 2014

Rebellen willen garanties Kiev voor staakt-het-vuren

De pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne zijn bereid tot een staakt-het-vuren, maar dan moet de Oekraïense regering wel garanderen dat het bestand niet door het leger geschonden wordt. Dat heeft rebellenleider Oleg Tsarjov vanavond gezegd, wijzend op het wederzijdse gebrek aan vertrouwen na zes maanden vol onrust en geweld.

President Petro Porosjenko zei eerder vandaag in de kantlijn van de NAVO-top in Wales dat hij het leger opdracht geeft om te stoppen met vechten als er morgen in Minsk een vredesakkoord wordt gesloten.

''Maar we doen alleen mee als we zeker weten dat het leger stopt met vechten. We hebben al vaker een bestand gehad waaraan het leger zich niet hield. Dat komt omdat niet alle legereenheden aan de Oekraïense kant luisteren naar de bevelen die ze vanuit Kiev krijgen'', aldus Tsarjov, doelend op de vrijwilligersbataljons met veel aanhangers van de radicaal-nationalistische Rechtse Sektor.

Ook zijn er bataljons die door oligarchen worden bekostigd, betoogde hij. ''We willen niet het risico lopen dat we stoppen met vechten en dat zij dan de kans krijgen om zich te herbewapenen en meer mensen te rekruteren.''

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: