woensdag 10 september 2014

President Porosjenko: Oekraïne blijft één

Enkele rebellenregio's in Oost-Oekraïne kunnen meer autonomie krijgen, maar de Oekraïne blijft één, ongedeeld, soeverein land. Dat heeft president Petro Porosjenko vanmorgen gezegd tijdens een overleg van de regering, rechtstreeks uitgezonden op televisie. Porosjenko zei dat er volgende week een wetsvoorstel naar het parlement gaat.

De provincies Donetsk en Loegansk, bolwerken van de pro-Russische separatisten, zouden meer autonomie kunnen krijgen. Details daarover gaf hij niet. Wel kondigde Porosjenko aan dat er volgende week een wetsvoorstel hiervoor naar het parlement gaat.

Een federaal Oekraïne, met meer macht voor deelregio's, wijst de president pertinent af. De verwachting is dan ook dat de separatisten de voorstellen zullen afwijzen. Zij willen een federale staat of volledige onafhankelijkheid van Oekraïne.

Porosjenko sprak ook over het bestand dat sinds vrijdag van kracht is. Volgens hem is het moeilijk om dat te handhaven omdat "terroristen" het Oekraïense leger herhaaldelijk zouden hebben geprovoceerd met aanvallen.

Tegelijkertijd was de Oekraïense president hoopvol. Volgens Porosjenko heeft Rusland de afgelopen tijd zo'n zeventig procent van zijn troepen teruggetrokken over de grens. Rusland ontkent trouwens dat er Russische militairen in Oost-Oekraïne actief zijn.

Bronnne: NOS, Kyiv Post

Geen opmerkingen: