donderdag 11 september 2014

Premier Jatsenjoek lijsttrekker Volksfrontpartij

Premier Arseni Jatsenjoek is door de Volksfrontpartij tot lijstaanvoerder gekozen voor de parlementsverkiezingen op zondag 26 oktober. Eind augustus stapte Jatsenjoek uit de Moederlandpartij omdat hij het niet eens was met de aanwijzing van partijleider Joelia Timosjenko als lijsttrekker.

Terwijl Jatsenjoek zich tijdens Timosjenko's gevangenschap zich bij de Moederlandpartij voegde, bleef de Volksfrontpartij voortbestaan. In de Moederlandpartij was al onenigheid ontstaan omdat de meeste parlementsleden Jatsenjoek zagen als de juiste man om de partij aan te voeren. Er werd dan ook al langer verwacht dat hij terug zou keren naar zijn oude partij.

Jatsenjoek zei op het eerste congres van de Volksfrontpartij dat samenwerking van alle democratische krachten nodig is om de sinds februari ingeslagen weg voort te zetten. Al te grote verwachtingen van de komende parlementsverkiezingen heeft hij niet, aangezien de oude Kieswet nog altijd geldt en die biedt de Oekraïense oligarchen alle kansen om terug te keren in het nieuwe parlement. Komende zondag is er opnieuw een partijcongres. Dan wordt de kieslijst verder ingevuld.

Partijleider Joeri Loetsenko van het Blok-Porosjenko, eerder de Solidariteitspartij, liet enkele dagen geleden weten dat Jatsenjoek, maar ook onder meer parlementsvoorzitter Oleksandr Toertsjinov zich bij deze partij aan zouden sluiten. Minister Arsen Avakov, ook lid van de Volksfrontpartij, zei vandaag ''van niets'' te weten.

De Volksfrontpartij koos niet alleen een lijsttrekker, maar vormde ook een miliaire raad met daarin parlementsvoorzitter Toertsjinov, minister Avakov, parlementslid Serhei Pashinski en Andrei Paroebii, de onlangs opgestapte secretaris van de Nationale Veiligheidsraad. Verder maken daar onder meer deel van uit journalist en militair expert Dmitri Timtsjoek, bataljonscommandant Serhei Sidorn van de Nationale Garde, commandant Andrei Biletski van het vrijwilligersbataljon Azov, commandant Joeri Bereza van het bataljon Kostjantin Mateitsjenko uit Artemivsk.

De militaire raad staat buiten de partij, aangezien het militairen verboden is lid te zijn van een politieke partij.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: