donderdag 18 september 2014

Porosjenko verzekert zich van Amerikaanse steun

De Verenigde Staten geven 53 miljoen dollar (41 miljoen euro) steun aan Oekraïne om zich te kunnen weren tegen de pro-Russische separatisten en het Russische leger. Daarbij gaat het om onder meer een radarinstallatie, terwijl een bescheiden 7 miljoen dollar (5,4 miljoen euro) bestemd is voor humanitaire hulp aan het door oorlogsgeweld getroffen oosten van het land. Eerder kwam er al voor 60 miljoen dollar (46,5 miljoen euro) beschikbaar voor humanitaire hulp.

De aankondiging van de nieuwe steun kwam toen president Petro Porosjenko op het punt stond zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama te ontmoeten en daarna naar Capitol Hill te gaan. Ook werd bekend dat onderminister Penny Pritzker van Handel eind volgende week met een delegatie naar Kiev gaat om daar met vertegenwoordigers van de regering en het bedrijfsleven te praten over de hervorming van de Oekraïense economie.

In een emotionele toespraak tot het Congres en het Huis van Afgevaardigden in Washington wees Porosjenko er nog maar weer eens op dat de strijd tegen Rusland niet alleen de oorlog van Oekraïne is en evenmin van Europa. ''Het is ook de oorlog van Amerika, een oorlog van de vrije wereld.''

Bronnen: Time, Yahoo News, Ukraine Today, YouTube

Geen opmerkingen: