maandag 15 september 2014

Porosjenko komt separatisten fors tegemoet

De komende drie jaar moet een speciaal regime gaan gelden in de gebieden in de provincies Donetsk en Loehansk die nu door de pro-Russische separatisten worden beheerst. Zij krijgen min of meer zelfbestuur, zij het dan tijdelijk. De separatisten krijgen de verzekering dat geen van hen vervolgd wordt voor het plegen van misdrijven die in de afgelopen maanden zijn begaan. Ook garandeert de Oekraïense overheid dat iedereen die dat wil Russisch kan blijven spreken en schrijven, waar dan ook.

Het zijn de hoofdpunten uit een wetsvoorstel dat president Petro Porosjenko aan het parlement wil voorleggen. Er is in het wetsvoorstel ook vastgelegd dat er op zondag 9 november vervroegde lokale verkiezingen worden gehouden. Verder wordt een procedure voorgesteld waarbij het lokale bestuur betrokken wordt bij het aanstellen van politiemensen, openbare aanklagers en rechters.

Er komt een werkgelegenheidsplan en er komt geld beschikbaar voor de economische en sociale ontwikkeling van de gebieden in het oosten, waar de separatisten het nu voor het zeggen hebben.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: