woensdag 10 september 2014

Polen, Duitsland en Slowakije krijgen minder gas

Rusland schroeft de gasleveranties aan Polen, Duitsland en Slowakije terug om duidelijk te maken dat deze landen op moeten houden met het terugleveren van aardgas aan Oekraïne. Polen kreeg maandag 24 procent minder gas, gisteren 20 procent. Slowakije meldt een teruggang van 10 procent en ook het Duitse energiebedrijf E.ON zegt minder gas van Rusland te krijgen, maar noemt geen details.

Het Russische bedrijf Gazprom zegt te doen wat het kan om alle Europese klanten van aardgas te voorzien ''afhankelijk van het volume dat beschikbaar komt voor de export''. Tegelijkertijd bevestigde Gazprom dat er de afgelopen dagen minder gas naar Polen is gepompt. Alleen via de pijpleiding Yamal-Europa komt minder gas naar Europa, de overige aanvoerlijnen functioneren als normaal.

"Dit is een waarschuwing aan de Europese Unie om Rusland geen nieuwe sancties op te leggen'', meent Pawel Poprawa van het Instituut voor Energieonderzoek in Warschau. Het Poolse Gaz-Systeem meldt dat het door de verminderde aanvoer noodgedwongen de levering van aardgas aan Oekraïne stil heeft moeten leggen.

Een woordvoerder van het Duitse E.ON laat weten dat er voldoende gas is opgeslagen om niet meteen in problemen te komen. Dat wordt anders als deze situatie wekenlang voortduurt en het kouder gaat worden. Ook de Slowaakse gasimporteur SPP zegt voorlopig over voldoende voorraad te beschikken.

Bron: Reuters

Geen opmerkingen: