woensdag 3 september 2014

Poetin komt met eigen vredesplan Oekraïne

De Russische president Vladimir Poetin heeft opnieuw het initiatief naar zich toe getrokken door een oproep te doen aan de pro-Russische separatisten om een staakt-het-vuren te accepteren. Eerder vandaag liet Poetin's woordvoerder Peskov nog weten dat de Russische president niet de bevoegdheid zou hebben om een langdurig bestand met zijn Oekraïense ambtgenoot Petro Porosjenko overeen te komen.

In een gesprek met Russische media legde Poetin vanmiddag uit dat er zeven stappen genomen moeten worden om het conflict in Oost-Oekraïne te beëindigen. Hij wil dat alle milities in de provincies Donetsk en Loehansk de wapens neerleggen, terwijl de Oekraïense luchtmacht moet stoppen met ''tegen de bevolking gerichte acties''.

Poetin verwacht van het Oekraïense leger dat het zich zover terugtrekt van het huidige front dat het niet meer mogelijk is om dorpen of steden in het door de rebellen beheerste gebied te beschieten. Er moet een 'humanitaire corridor' komen waarlangs vrachtwagens hulpgoederen naar het oorlogsgebied kunnen brengen. De Russische president wil 'per direct' reparatieploegen sturen om de infrastructuur in Donetsk en Loehansk te herstellen. De partijen moeten 'zonder voorwaarden vooraf' gevangenen gaan uitwisselen.

Het vredesplan komt er in feite op neer dat Oekraine het nu bezette oosten van het land opgeeft, mocht de regering in Kiev er mee akkoord gaan.

De Russische president zei tegen verslaggevers dat hij het zeven-puntenplan onderweg van de stad Blaovestsjenk naar de Mongoolse hoofdstad Oelan-Bator heeft bedacht. ''Het is nog handgeschreven'', aldus Poetin. Hij zei te hopen dat de contactgroep van alle betrokken partijen zijn vredesplan verder wil uitwerken. Die groep komt vrijdag weer bijeen in de Wit-Russische hoofdstad Minsk.

Bronnen: Itar-Tass, Russia Today

Geen opmerkingen: