zaterdag 6 september 2014

Patriarch Filaret: 'Poetin is de nieuwe Kaïn'

De Russische president Vladimir Poetin is volgens patriarch Filaret van de Oekraïens-orthodoxe kerk ten prooi gevallen aan de duivel en hem wacht eeuwige verdoemenis als hij niet op zijn schreden terugkeert. De patriarch zei dit vandaag, op de tweede dag van het staakt-het-vuren, in een ongewoon felle verklaring waarin hij Poetin de schuld geeft van het oorlogsgeweld in Oost-Oekraïne.

Patriarch Filaret staat aan het hoofd van de Oekraïens-orthodoxe kerk die zich in 1992 afscheidde van de het Moskouse patriarchaat, ook wel de Russisch-orthodoxe kerk. Het Moskouse patriarchaat heeft nauwe banden met Poetin, terwijl het patriarchaat Kiev achter Oekraïne staat en de Oekraïense strijd tegen de pro-Russische separatisten ten volle steunt.

''Het doet me pijn om publiekelijk te moeten zeggen dat onder de heersers van deze wereld een nieuwe Kaïn is opgestaan. Hij draagt niet die naam, maar gedraagt zich wel zo'', zei patriarch Filaret, met een verwijzing naar de bijbelse Kaïn die zijn broer Abel doodde.

Filaret veroordeelt een geloofsgenoot, want Poetin is een gedoopte orthodoxe christen die strijd tegen wat hij ziet als het decadente Westen. "Hij is een cynische leugenaar die beweert dat zijn land niet betrokken is bij het conflict in Oekraïne, terwijl hij alles in het werk heeft gesteld om dit conflict te laten ontstaan en om het te laten groeien'', aldus Filaret. De patriarch roept de orthodoxe gelovigen op om voor de Russische president te bidden, in de hoop dat hij ''weer bij zinnen komt''.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: