dinsdag 16 september 2014

Parlement stemt in met Porosjenko's vredesplan

Het Oekraïense parlement heeft vanmorgen ingestemd met het voorstel van president Petro Porosjenko om de twee meest oostelijke regio's in Oekraïne de komende drie jaar een speciale status te geven. Ook krijgen de pro-Russische separatisten in het gebied recht op amnestie, voor zover ze geen zware misdrijven hebben begaan. Door de speciale status krijgen de regio's Donetsk en Loehansk een grote mate van zelfbestuur.

Ook wordt het recht van de inwoners op hun eigen taal gegarandeerd en kunnen zij nauw samenwerken met de bewoners van de aangrenzende Russische regio's. Zij mogen hun eigen verkiezingen houden en hun eigen militie oprichten. De amnestieregeling geldt voor alle deelnemers aan de strijd tegen het Oekraïense leger. Bijzonder zware misdaden zijn van de regeling uitgezonderd.

Porosjenko kwam maandagavond met zijn voorstellen. Hij hoopt daarmee het staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne, dat 5 september inging, overeind te houden. Hoewel er voortdurend schendingen zijn gemeld, houdt het bestand redelijk stand.

In een bijeenkomst met de fractievoorzitters voorafgaand aan de stemming in het parlement benadrukte Porosjenko het belang van zijn vredesplan. Hij wees hen op hun verantwoordelijkheid in deze. De hoofdpunten van zijn plan komen volgens de president neer op ''een zekere vorm van decentralisatie, waarbij de soevereiniteit en de onafhankelijkheid van ons land ten volle gegarandeerd worden''. Porosjenko voegde er aan toe dat zijn wetsvoorstel de tijd schept om die decentralisatie in de Grondwet vorm te geven.

Porosjenko's plan voor zelfbestuur in zekere mate voor de door separatisten bezette gebieden in Donetsk en Loehansk werd vanmorgen gesteund door 277 parlementsleden, de amnestiewet kreeg de steun van 287 parlementsleden.

Bronnen: NU.nl, Associated Press, Ukrinform

Geen opmerkingen: