maandag 15 september 2014

OVSE onder vuur na verkenning rampplek MH17

OVSE-waarnemers zijn gisteren onder vuur komen te liggen na een verkenning in het gebied van de ramp met vlucht MH17 in Oekraïne. De verkenning was op verzoek van onder meer Nederland. Eén van de twee gepantserde terreinwagens raakte zo beschadigd, dat de OVSE-waarnemers de auto achter moesten laten. Dat heeft de OVSE vandaag laten weten.

OVSE'ers werden verscheidene keren geconfronteerd met mortiergranaten die vlakbij insloegen. Bij een van de incidenten sloegen 22 projectielen in op 50 tot 80 meter van de wagens. Ondanks intensief contact met zowel het Oekraïense leger als de pro-Russische strijders gingen de beschietingen door. De waarnemers kwamen uiteindelijk pas 's nachts terug in Donetsk.

Gisteren waren ook al enkele granaten ingeslagen in de buurt van OVSE'ers bij een markt in de stad Donetsk, die kort daarvoor ook al onder vuur had gelegen.

Het gebied waar vlucht MH17 op 17 juli neerkwam, is strijdgebied. De rebellen controleren het gebied, maar het Oekraïense leger probeert de separatisten te verdrijven. Door een staakt-het-vuren wordt er minder gevochten, maar nog altijd is er sprake van incidenten en schotenwisselingen.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: