maandag 8 september 2014

Ook Zaporizjia bereidt zich voor op oorlog

Zaporizjia bereidt zich voor op een eventuele uitbreiding van het oorlogsgeweld in Oost-Oekraïne. Tot dusverre bleef de stad gespaard, maar met de gevechten om Marioepol is de oorlog nu toch wel erg dichtbij gekomen. Er is weinig vertrouwen in een langdurig staakt-het-vuren na de gevechten die afgelopen weekeinde toch zijn uitgebroken bij zowel Marioepol als Donetsk.

''We overleggen al over het samenstellen van zelfverdedigingsgroepen'', zegt voorzitter Oleksandr Donovski van de gemeenteraad van het 1.300 inwoners tellende dorp Hnarovske, op 250 kilometer ten westen van Marioepol. ''We doen daarvoor een beroep op jagers, op mensen die geregistreerde wapens bezitten. Ook overleggen we met boeren die materieel hebben dat ons van nut kan zijn.'' Honderden vrijwilligers zijn loopgraven aan het maken.

De plaatselijke school heeft de kelder al leeg geruimd, zodat de kinderen daar kunnen schuilen als het tot gevechten komt tussen de pro-Russische separatisten en het leger. Ook het Cultuurhuis heeft een kelder die als schuilplaats voor de inwoners dienst kan doen.

De stad Zaporizjia is omgeven door controleposten. De mannen die daar dienst doen worden door de plaatselijke bevolking voorzien van warme maaltijden. De stad is weerbaar genoeg, meent Donovski, maar de dorpen er omheen zijn op zichzelf aangewezen als het tot een aanval van de separatisten komt. "Wij moeten maar zien te overleven.''

Bron: Radio Free Europe/Radio Liberty

Geen opmerkingen: