woensdag 10 september 2014

Onderzoek naar misdrijven vrijwilligersbataljons

Het Openbaar Ministerie is een onderzoek begonnen naar misdrijven die door soldaten van de vrijwilligersbataljons begaan zouden zijn in het oosten van het land. Dat heeft procureur-generaal Vitali Jarema vanmorgen gezegd. Amnesty International presenteerde maandag een rapport waarin de vrijwilligersbataljons werden beschuldigd van het beroven en mishandelen van burgers die soms ook op onrechtmatige wijze zijn vastgehouden. Jarema gaf toe dat ook het Openbaar Ministerie daarvan weet heeft. ''We zoeken nu uit wie waarvoor verantwoordelijk is.''

Amnesty kwam vandaag opnieuw met een verklaring, waarin zowel het Oekraiense vrijwilligersbataljon Aidar  als de pro-Russische rebellen van oorlogsmisdrijven worden beschuldigd. Tijdens een persconferentie in Moskou zei secretaris-generaal Salil Shetty dat hij Rusland mede verantwoordelijk acht. Daarom heeft hij gesprekken aangevraagd met zowel president Vladimir Poetin als met minister Sergei Lavrov van Buitenlandse Zaken. Beiden hebben daar tot nu toe niet op gereageerd.

Amnesty wil dat er een onderzoek komt naar de dood van meer dan duizend burgers als gevolg van het gebruik van mortiergranaten en raketten in bevolkt gebied.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: