vrijdag 5 september 2014

'Oekraïense leger naar NAVO-niveau'

Het Oekraïense leger moet naar het niveau zoals dat ook geldt voor de NAVO-landen en de NAVO gaat daarbij helpen volgens secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen. Hij vindt het van het grootste belang dat Oekraïne een sterk leger heeft. Niet alleen voor de veiligheid van het land zelf, maar ook voor de NAVO.

Of Oekraïne lid kan worden van het militaire bondgenootschap is volgens Rasmussen niet aan de NAVO, maar aan de Oekraïense regering en de bevolking. ''Het ligt aan hen hoe de toekomstige relatie tot de NAVO er uit gaat zien'', aldus Rasmussen.

President Petro Porosjenko was gisteren te gast op de NAVO-top in Wales waar hij tal van regeringsleiders sprak over de huidige situatie in zijn land. Porosjenko heeft zelf al aangegeven dat hij liefst nog dit jaar een speciale status voor Oekraïne wil bij het bondgenootschap, zoals bijvoorbeeld ook Israel die heeft. Premier Arseni Jatsenjoek ging deze week nog een stap verder. Hij wil het parlement voorstellen om een volledig lidmaatschap van de NAVO aan te vragen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: