woensdag 3 september 2014

Obama: sancties zijn Poetin's eigen schuld

De Amerikaanse president Barack Obama heeft opnieuw fel uitgehaald naar Rusland voor de steun die wordt gegeven aan de pro-Russische separatisten. Door die houding isoleert Moskou zich onnodig, zei Obama. Volgens Obama willen Europa en Amerika liever samenwerken met Rusland, in plaats van het land te treffen met sancties.

Door die sancties is de Russische economie in een recessie geraakt. Dat heeft Moskou over zichzelf afgeroepen door zich te bemoeien met de vrijheidsstrijd in Oekraïne, vindt Obama. De Amerikaanse president noemde de annexatie van de Krim opnieuw illegaal en zei dat onder het mom van humanitaire hulp, Russische militairen met andere bedoelingen de grens met Oekraïne zijn overgestoken. Hij zei niets over het ophanden zijnde permanente staakt-het-vuren.

Obama is op bezoek in de Baltische staten, aan de vooravond van een NAVO-top in Wales. Hij deed zijn uitspraken tijdens een toespraak in Estland. Die ging vooral over vrijheid en democratie. Obama roemde de manier waarop de burgers van Estland, Letland en Litouwen zich hebben losgemaakt van Rusland. Dat is nog steeds een voorbeeld voor mensen in andere landen, die ook vrijheid willen, zei hij.

De Baltische staten willen een permanente NAVO-basis op hun grondgebied, maar daar voelt het bondgenootschap niets voor, om de spanning met Rusland niet verder te laten oplopen.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: