donderdag 18 september 2014

Ljasko mag Radicale Partij naar parlement leiden

De Radicale Partij heeft Oleh Ljasko aangewezen als lijsttrekker bij de parlementsverkiezingen van eind oktober. Hij is het enige parlementslid dat op de kieslijst staat. Niet zo verwonderlijk, want de Radicale Partij wist bij de vorige verkiezingen de kiesdrempel niet te halen, terwijl Ljasko via het district op persoonlijke titel in het parlement kwam.

Intussen is de situatie volkomen anders. Terwijl bij de laatst bekende peilingen (van begin augustus) Solidariteit verreweg de grootste partij bleek, was de Radicale Partij eveneens vanuit het niets de tweede van het land geworden. Met 13 procent van de stemmen net iets groter dan de Moederlandpartij van oud-premier Joelia Timosjenko die met 11 procent genoegen moest nemen. 
Inmiddels is Ljasko behoorlijk in opspraak gekomen, onder meer door zijn verantwoordelijkheid voor de ontvoering en mishandeling van pro-Russische politici. Mensenrechtenorganisatie Amnesty bracht dit eveneens begin augustus aan het licht.

Op de kieslijst staan verder onder meer fractievoorzitter Andrei Lozovi in de gemeenteraad van Kiev, commandant Serhei Melnitsjoek van het vrijwilligersbataljon Aidar, zangeres Zlata Ohnevitsj, Maidan-activist Artem Zakoptski en Artem Vitko, de commandant van het bataljon Loehansk-1.

Volgens partijleider Ljasko zijn het, op een enkele uitzondering na, allemaal jongeren. En, zoals Ljasko benadrukt, allemaal mensen die er niet van beticht kunnen worden dat zij banden hadden met de regering-Janoekovitsj.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: