maandag 1 september 2014

'Leger slaags met Russische tanks in Loehansk'

Oekraïense militairen zijn vandaag in de oostelijke stad Loehansk slaags geraakt met Russische tanks. De regering in Kiev beticht Rusland ervan steeds meer manschappen en materieel naar de pro-Russische separatisten te sturen. Dat meldt het Franse persbureau AFP.

De strijd tussen Oekraïense parachutisten en een versterkt tankbataljon van het Russische leger duurt voort, met als doel de controle over de luchthaven van Loehansk", zegt een woordvoerder van het Oekraïense leger. Volgens minister van Defensie Valeri Geletej rukken de Russen ook op naar andere steden in de regio.

Vorige week werd het Oekraïense leger geconfronteerd met belangrijke tegenslagen in de strijd tegen de rebellen. De separatisten namen bijvoorbeeld de stad Novoazovsk in en rukken op naar de strategisch belangrijke havenstad Marioepol.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zei eerder op de ochtend nog dat zijn land niet van plan is "militair in te grijpen" in Oekraïne. "We zijn voor een louter vreedzame oplossing voor deze ernstige crisis."

De Russische president Vladimir Poetin beschuldigt de regering van Oekraïne ervan dat die geen dialoog over "wezenlijke politieke zaken" met de separatisten zou willen voeren. Volgens Poetin bestrijden de separatisten de Oekraïense militairen omdat die burgerdoelen in het oosten van Oekraïne aanvallen. President Petro Porosjenko van Oekraïne heeft op zijn beurt Rusland ervan beschuldigd ''rechtstreeks en openlijk'' agressie tegen zijn land te bedrijven.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: