maandag 1 september 2014

Lavrov wil 'onmiddellijk' bestand Oost-Oekraïne

Een 'onmiddellijk staakt-het-vuren' moet het doel zijn van de gesprekken vandaag in de Wit-Russische hoofdstad Minsk over de strijd in Oost-Oekraïne. Dat zei de Russische minister van buitenlandse zaken Sergei Lavrov, meldt de BBC. Oekraïne, Rusland en gezanten van de pro-Russische separatisten schuiven weer aan voor gesprekken over de crisis. Ook vertegenwoordigers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa zijn bij de gesprekken aanwezig.

Volgens Lavrov moeten Oekraïense troepen 'onmiddellijk stellingen verlaten van waaruit ze de burgerbevolking kwaad kunnen doen'. Lavrov zei dat Rusland niet van plan is 'militair in te grijpen' in Oekraïne. "We zijn voor een louter vreedzame oplossing voor deze ernstige crisis", aldus de Russische minister.

Volgens velen, waaronder Oekraïne zelf en de Verenigde Staten, mengt Rusland zich echter al maanden in het conflict. Sinds enkele weken vechten duizenden Russische 'vrijwilligers' mee met de separatisten, zo maakten de leiders van de rebellen onlangs bekend. De Russen zijn uitgerust met modern wapentuig en pantservoertuigen.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: