donderdag 4 september 2014

Lavrov: 'Rusland bereid tot de-escalatie'

Het Kremlin is bereid praktische maatregelen te nemen om de crisis in Oekraïne te ''de-escaleren''. Dat kan ook in Samenwerking met de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) gebeuren. Dat zegt Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken. Hij meent dat de voorstellen die president Vladimir Poetin gisteren heeft gedaan als basis kunnen dienen. Hij hoopt ''dat Kiev en rebellen in Donetsk en Loehansk daaraan gehoor zullen geven''.

De Oekraïense president Petro Porosjenko kondigde gistermorgen aan dat hij met Poetin tot een overeenkomst over een staakt-het-vuren in Oekraïne was gekomen. Die uitspraak moest hij later bijstellen, nadat Poetin stelde geen partij te zijn in het conflict en daarom niets te kunnen zeggen over een bestand.

Wel riep Poetin zowel het Oekraïense leger als de rebellen op om "de vijandigheden te staken" en zich zo ver terug te trekken dat het geen bedreiging meer vormt voor de pro-Russische separatisten, die daarmee vrij spel zouden krijgen in de door hen bezette gebieden in de oostelijke provincies Donetsk en Loehansk.

Bronnen: Kyiv Post, NU.nl

Geen opmerkingen: