woensdag 17 september 2014

Lavrov: 'NAVO wakkert crisis alleen maar aan'

De Russische minister Sergei Lavrov van Buitenlandse Zaken beticht de NAVO er van een destructieve rol te spelen in de crisis in Oost-Oekraïne door de Oekraïense regering op te hitsen jegens Rusland. Hij zegt dit in een interview met de Spaanse krant El Pais. ''We kunnen er niet om heen dat de NAVO alles in het werk stelt om Oekraïne meer militaire slagkracht te geven die vervolgens wordt gebruikt tegen de eigen inwoners'', aldus Lavrov.

Hij constateert dat de NAVO een aantal lidstaten van het bondgenootschap steunt die Oekraïne steunen door militair materieel te leveren die gebruikt gaat worden om de Oekraïense bevolking te onderdrukken. "Die landen houden Oekraïne weg van een vreedzame oplossing van het conflict.''

Ook rukt de NAVO volgens de minister steeds verder op richting Rusland, onder meer door intensivering van de luchtpatrouilles boven de Baltische Staten, door vliegtuigen in Polen en Roemenië te stationeren en oorlogsschepen naar de Zwarte Zee en de Middellandse Zee. Het militaire bondgenootschap heeft ook de samenwerking met Rusland stop gezet vanwege de rol die het land in Oost-Oekraïne zou spelen.

Lavrov haalt in het interview met El Pais zijn president aan die de NAVO er vorige week van beschuldigde dat die de Oekraïense crisis gebruikt om de eigen militaire rol in Europa te benadrukken.

Bron: Focus Information Agency

Geen opmerkingen: