vrijdag 5 september 2014

Komen Porosjenko's vredesplan en 'Minsk' overeen?

Het is nog onduidelijk of het vredesplan van de Oekraïense president Petro Porosjenko deel uitmaakt van het akkoord zoals dat vanmiddag in de Wit-Russische hoofdstad Minsk overeen is gekomen. Porosjenko presenteerde vandaag tijdens de NAVO-top in Wales zijn 14 punten tellende vredesplan, terwijl het in Minsk overeen gekomen akkoord maar 12 punten zou tellen.

Porosjenko's vredesplan omvat veiligheidsgaranties voor alle onderhandelaars, amnestie voor separatisten die bereid zijn de wapens neer te leggen, het vrijlaten van gevangenen, het instellen van een bufferzone van 10 kilometer op de grens met Rusland, terugtrekking van de pro-Russische milities en het instellen van een route waarlangs de Russische huurlingen weg kunnen van Oekraïens grondgebied en tenslotte het ontwapenen van de separatisten.

Ook zouden de separatisten de door hen bezette gebouwen moeten verlaten, terwijl de lokale autoriteiten de kans krijgen hun werkzaamheden te hervatten. Oekraïense televisiezenders zouden in de provincies Donetsk en Loehansk weer op de kabel worden gezet. Het plan omvat verder decentralisatie van de bevoegdheden van Kiev naar de regio, waarbij de regio ook zeggenschap krijgt in de aanstelling van nieuwe gouverneurs.

De Russische taal wordt beschermd en er komt een werkgelegenheidsprogramma voor Oost-Oekraïne. Tenslotte worden er vervroegde lokale verkiezingen gehouden en doen beide provincies mee aan de parlementsverkiezingen van eind oktober.

Hooggeplaatste vertegenwoordigers van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken beschikten vanavond nog niet over het 12 punten tellende plan dat de basis vormt voor het staakt-het-vuren. Dat geldt ook voor de Nationale Veiligheidsraad en het kantoor van president Porosjenko. Er zou slechts globale informatie beschikbaar zijn.

Woordvoerder Andrei Lisenko van de Nationale Veiligheidsraad zei vanavond dat de eenheden van het Oekraïense leger in Oost-Oekraïne blijven waar ze zijn. In Minsk zou zijn afgesproken dat dit geldt voor zowel het leger als voor de separatisten.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: