zondag 14 september 2014

Kiev beschuldigt rebellen bestand te schenden

"Wat de terroristen doen, bedreigt de realisatie van het vredesplan van de Oekraïense president", zegt Volodimir Poljovi. In vrij forse taal haalde de woordvoerder van het Oekraïense leger vandaag uit naar de pro-Russische rebellen die volgens hem posities van het leger onder vuur blijven nemen. Het staakt-het-vuren dat op 5 september werd overeengekomen, wordt zo bedreigd, zei hij. Vrijdagavond en -nacht werd nog de luchthaven van Donetsk belegerd.

Een rebellenleider, Boris Litvinov, zei eveneens vandaag dat de 'eerste ministers' van de zelfverklaarde republieken Donetsk en Loehansk negen dagen geleden slechts als observatoren aan de vredesgesprekken met Kiev deelnamen. Door het staakt-het-vuren te ondertekenen, deden ze niet meer dan 'kennis nemen' van dat document, zei hij.

Intussen beweert minister Valeri Heletej van Defensie van Oekraïne dat verschillende NAVO-lidstaten begonnen zijn met wapenleveringen aan de regeringstroepen. Over welke wapens het gaat en uit welke landen ze precies afkomstig zijn, wil hij niet zeggen.

Morgen gaat in het westen van Oekraïne een grote militaire oefening van start waar onder meer Amerikaanse en Duitse troepen aan deelnemen. In Rusland wordt de aanwezigheid van buitenlandse troepen op Oekraïens grondgebied als een provocatie en een bedreiging voor het staakt-het-vuren beschouwd.

Op het schiereiland de Krim vinden vandaag parlementsverkiezingen plaats, zes maanden nadat de regio door Rusland geannexeerd is. Oekraïne, de Europese Unie en de Verenigde Staten beschouwen de annexatie én de verkiezingen als illegaal.

Bron: DeStandaard

Geen opmerkingen: