zondag 14 september 2014

Inwoners van de Krim vandaag naar stembus

Voor het eerst sinds de annexatie door Rusland mogen de inwoners van de Krim naar de stembus. Ze brengen vandaag hun stem uit voor het parlement. In bijna alle Russische regio's zijn verkiezingen voor regionale vertegenwoordigers. President Vladimir Poetin lijfde de Krim op 16 maart in en sindsdien beschouwt Moskou het schiereiland als een autonome republiek van de Russische Federatie. De havenstad Sebastopol, die ook op de Krim ligt, kreeg de stempel 'federale stad'.

Het parlement van de Krim bestaat uit 75 zetels. Dat zijn er 25 minder dan voor de annexatie, omdat de Russen de bestuursorganen hervormden. In Sebastopol wordt apart gestemd. Daar zijn 24 zetels te verdelen. Dat waren er 76. Poetin beslist uiteindelijk wie de belangrijkste plekken krijgen.

Nog niet alle inwoners van de Krim hebben een Russisch paspoort. Daarom mogen ook mensen met een Oekraïens of Tataars paspoort gaan stemmen. Wie nog een Sovjet-paspoort heeft liggen, kan zich daarmee identificeren.

Oekraïne verzet zich nog steeds tegen de annexatie van de Krim. President Porosjenko benadrukte deze week opnieuw dat hij erop rekent dat hij de Krim terugkrijgt. Ook bijna alle andere landen zien het schiereiland nog als onderdeel van Oekraïne.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: