zaterdag 13 september 2014

IMF somber, NBU nog somberder over economie

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de economische verwachting voor Oekraïne dit jaar naar beneden bijgesteld en gaat nu uit van een teruggang van 6,5 procent. Tot dusverre rekende het IMR met 5 procent. De Nationale Bank van Oekraïne (NBU) gaat echter uit van nog lagere cijfers: 9 en mogelijk zelfs 10 procent lager dan vorig jaar. Dat heeft algemeen directeur Valeria Hontoreva vanmorgen gezegd tijdens de Jalta-conferentie in Kiev.

''De economische situatie was al niet best, maar is dramatisch verslechterd door de Russische invasie. Militair gezien is het voor de Russen misschien niet zo'n groot succes, maar ze zijn er in elk geval in geslaagd om onze infrastructuur en de industrie in het oosten van het land voor een belangrijk deel kapot te maken'', aldus Hontoreva.

De export naar Rusland is dit jaar met 35 procent gedaald en Hontoreva sprak de verwachting uit dat volgend jaar 40 procent minder wordt uitgevoerd naar het buurland. Het Oekraiense Bureau voor de Statistiek maakte eerder bekend dat de export in de eerste helft van dit jaar 23,3 procent oftewel 1,74 miljard dollar is gedaald ten opzichte van 2013. De import vanuit Rusland daalde met 14,4 procent en dat komt neer op 1,38 miljard dollar.

Hontoreva constateerde dat door het oorlogsgeweld niet alleen een geldtekort is, maar ook een tekort aan ruwe materialen. De industrie in het oosten was goed voor 20 procent van de nationale economie. Hontoreva zei desondanks geen totale instorting van de Oekraïense economie te verwachten dankzij de bemoeienis van het IMF.

Eind deze maand moet energiebedrijf Naftogaz door de staat gegarandeerde eurobonds met een waarde van 1,6 miljard dollar terugbetalen. Dat gaat lukken, aldus de directeur van de NBU. ''En daarmee bewijst Oekraïne nog altijd kredietwaardig te zijn.'' De waarde van de hrivna, de nationale munt, is dit jaar met maar liefst 61 procent gedaald.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: