zaterdag 20 september 2014

Grote ontploffingen bij chemische fabriek Donetsk

Bij de stad Donetsk waren vanochtend twee enorme explosies. Vooral de eerste knal was zo hard dat ruiten op een kilometer afstand zijn gesneuveld. Boven de stad hangen zware rookwolken. Volgens NOS-correspondent Gert-Jan Dennekamp werd gezegd dat een chemische fabriek is geraakt. ,,Maar wij hebben de indruk dat het gaat om een munitiedepot, of een fabriek waar munitie lag of werd geproduceerd. Want nog steeds gaat munitie de lucht in en hoor je knallen.''

Het is nog onduidelijk wat de explosie heeft veroorzaakt. Volgens pro-Russische separatisten, die de stad in handen hebben, is de fabriek geraakt door twee raketten van de Oekraïense strijdkrachten. Het is niet bekend of er doden of gewonden zijn gevallen.

Ondanks het staakt-het-vuren van 5 september wordt er in de buurt van de fabriek ook flink geschoten. "Wij horen dat pro-Russische separatisten het vliegveld, dat in de buurt ligt, nog steeds bestoken.'' Volgens Dennekamp wordt het staakt-het-vuren op heel veel plekken gerespecteerd, maar niet overal.

Vannacht zijn er afspraken gemaakt over een bufferzone tussen het gebied van de separatisten en de autoriteiten. Die gaan morgenochtend in, 24 uur na het ondertekenen van het akkoord.

Bronnen: NOS, Ukraine Today, YouTube

Geen opmerkingen: