woensdag 3 september 2014

Toch geen bestand, want Poetin is 'geen partij'

De Oekraïense president Petro Porosjenko meldde dat hij een akkoord met president Vladimir Poetin heeft bereikt over een permanent staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne. Maar volgens het Kremlin is er geen sprake van zo'n overeenkomst. Poetin kan niet beslissen over een staakt-het vuren, omdat Rusland geen partij is in het conflict in Oost-Oekraïne, zegt woordvoerder Dmitri Peskov van de president. Volgens hem zijn ze het wel eens over "stappen die bijdragen aan een bestand tussen de milities en de Oekraïense troepen".

In een reactie op de ontkenning vanuit Moskou heeft Porosjenko inmiddels zijn verklaring herzien. Er is geen sprake meer van een 'permanent staakt-het-vuren', want het woord 'permanent' is uit de verklaring verdwenen.

Het blijkt dat Porosjenko en Poetin elkaar vanmorgen telefonisch hebben gesproken. Er zou sprake zijn van een gezamenlijk inzicht 'over de stappen die gezet moeten worden op weg naar vrede', aldus de verklaring van de kant van de Oekraïense president.

Poetin's woordvoerder Peskov liet vanmorgen ook al weten dat beide presidenten anderhalve week geleden ook al tot de conclusie waren gekomen dat zij het ''in grote lijnen'' eens zijn over wat nodig is om een einde te maken aan het oorlogsgeweld in Oost-Oekraïne. Maar aangezien Poetin officieel geen partij is in het conflict zou hij ook niet kunnen toezeggen dat de pro-Russische separatisten zich aan een staakt-het-vuren gaan houden.

Bronnen: Kyiv Post, NOS

Geen opmerkingen: