donderdag 18 september 2014

Gasvoorraad Oekraïne is flink opgevoerd

Oekraïne heeft een flinke gasvoorraad aan weten te leggen om de komende winter door te komen zonder het Russische gas. Er is 16,3 miljard kubieke meter aardgas ondergronds opgeslagen, maar liefst 2,2 miljard meer dan een jaar geleden. Alleen Duitsland heeft met 20,1 miljard kubieke meter een grote gasvoorraad. Italië komt na Oekraïne met 15,6 miljard. Toch is de ondergrondse opslag waarover Oekraïne beschikt maar voor 51 procent gevuld, terwijl die van Duitsland en Italië bijna vol zijn.

"De ondergrondse opslag in ons land is van strategisch belang als het om het veilig stellen van de Europese energievoorziening gaat'', meent algemeen directeur Ihor Prokopiv van Ukrtransgaz, het bedrijf dat de gasopslag beheert. Niet alleen Oekraïne, maar ook andere Europese landen kunnen er gebruik van maken door in de zomer goedkoop in te kopen voor de daaropvolgende wintermaanden als de gasconsumptie door de kou omhoog wordt gestuwd.

Oekraïne heeft dertien ondergrondse opslagfaciliteiten met een totale capaciteit van 32 miljard kubieke meters. Twaalf daarvan zijn in handen van Ukrtransgaz, een is Tsjornomornaftogaz.

Aangezien Oekraïne al sinds juni geen aardgas meer geleverd krijgt door het Russische Gazprom is het land nu afhankelijk van de aangelegde voorraad en van het 'teruggeleverde' gas uit onder meer Duitsland, Polen en Slowakije. Die landen krijgen hun aardgas uit Rusland en leveren dat vervolgens aan Oekraïne. Gazprom heeft daar recentelijk een eind aan willen maken door de gasleveranties aan deze landen 'om technische redenen' te beperken.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: