vrijdag 19 september 2014

Extra onderzoekers MH17 terug naar Nederland

Het is momenteel te gevaarlijk om de onderzoekers te laten terugkeren naar het gebied waar het neergehaalde vliegtuig van Malaysia Airlines is terechtgekomen. De dertig extra onderzoekers die vorige week naar de oostelijke stad Charkiv werden gestuurd, worden daarom weer teruggehaald naar Nederland. Er blijft een team van twintig man achter.

Dat heeft premier Mark Rutte vanmiddag na de ministerraad gezegd. "Het is op dit moment simpelweg niet verantwoord om mensen het veld in te sturen." Dat is ook het oordeel van Maleisië en Australië, aldus Rutte. De ambitie is nog steeds om terug te keren zodra de omstandigheden dat toelaten. Het extra personeel heeft de afgelopen week nuttig werk verricht. Dat maakt het mogelijk om zodra het mogelijk is om 'in hele korte tijd' naar de rampplek te gaan.

De premier kondigde de komst van de extra onderzoekers vorige week vrijdag aan. Toen was nog een 'hoopvolle' ontwikkeling gaande sinds het staakt-het-vuren.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zegt dat de eerste prioriteit van Nederland in het onderzoek was en blijft het terugbrengen van alle stoffelijke overschotten en bezittingen van de slachtoffers. En ''wij rusten niet tot de daders zijn berecht", zei Timmermans vanmiddag tot drie keer toe in zijn toespraak in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Het gaat de Nederlandse regering om de waarheid. Dit is het grootste strafrechtelijk onderzoek in de Nederlandse geschiedenis, aldus de minister. ''Toegang tot de rampplek is nog altijd wenselijk om data te kunnen verzamelen, ook van de stoffelijke overschotten die er nog liggen.''

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: