vrijdag 5 september 2014

EU wacht met sancties af of bestand werkt

De Europese Unie heeft meer economische sancties in petto, maar geeft Rusland nog enkele dagen de tijd om tot een staakt-het-vuren te komen in Oost-Oekraïne. Hoeveel tijd is nog onduidelijk: terwijl de ene diplomaat spreekt van een week heeft een ander het over maximaal 72 uur. "Ze willen het bestand een kans geven", luidt het, verwijzend naar het overleg in Minsk dat tot dat bestand moet leiden.

De Engelse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond zegt voorstander te zijn van het eerst opleggen van nieuwe sancties aan Rusland, om die op te heffen als blijkt dat het staakt-het-vuren er komt én wordt gehandhaafd. Door de nieuwe sancties, het derde pakket inmiddels, worden alle Russische staatsbedrijven geweerd van de Europese kapitaalmarkt. Dat kan vooral de grote Russische oliebedrijven treffen, waaronder Rosneft.

Een aantal lidstaten van de EU zou de Russische minister Sergei Sjoigoe van Defensie niet meer toe willen laten in de Europese Unie, anderen willen een boycot van culturele en sportieve evenementen. Groot-Brittannië stelde voor om Rusland buiten te sluiten bij SWIFT, het internationale betalingsverkeer. Geen van deze maatregelen heeft het tot nu toe gehaald

Bron: Reuters

Geen opmerkingen: