vrijdag 12 september 2014

EU stelt invoering vrijhandelsverdrag een jaar uit

De Europees Commissaris voor Handel Karel de Gucht heeft vandaag bekendgemaakt dat het vrijhandelsverdrag met Oekraïne pas eind 2015 in zal gaan. De planning was aanvankelijk om het verdrag al op 1 november in te laten gaan. De aankondiging volgt op gesprekken tussen de EU, Oekraïne en Rusland.

De EU is wel bereid volgende maand leningen ter waarde van 760 miljoen euro ter beschikking te stellen aan Oekraïne, als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, zoals economische hervormingen en bestrijding van corruptie. Dit gaat EU-commissievoorzitter José Manuel Barroso zeggen tijdens een conferentie in Kiev, aldus de vrijdag vooraf verspreide tekst.

Vanuit Rusland is altijd veel verzet geweest tegen het verdrag. President Viktor Janoekovitsj kapte vorig jaar op het laatste moment het associatieverdrag met de EU af, wat leidde tot massale protesten en uiteindelijk diens vertrek. Rusland schermde met invoertarieven op producten uit Oekraïne, maar die lijken door de deal van vandaag niet door te gaan.

De Russische minister Alexej Oeljoekajev van Economische Ontwikkeling liet eerder vandaag weten dat er al een lijst is opgemaakt die ruwweg een kwart van de producten betreft die Oekraine naar Rusland exporteert. Bovendien kondigde hij een verscherpte douanecontrole aan de grens aan op de kwaliteit van Oekraïense producten.

Producenten hebben daar eerder al veel last mee gehad omdat de Russische autoriteiten een importverbod instelden voor producten die ineens niet meer aan de kwaliteitseisen zouden voldoen. Dat gold onder meer voor de populaire chocolade van Roshen, een bedrijf van president Petro Porosjenko.

Bronnen: NRC, Kyiv Post, NU.nl

Geen opmerkingen: