dinsdag 16 september 2014

EU en Oekraïne stemmen in met associatieverdrag

Porosjenko ondertekende ter plekke het verdrag met de EU.

Europa en Oekraïne gaan nauwer samenwerken. Het eerder overeengekomen associatie- en handelsverdrag tussen beiden is dinsdag in het Europees Parlement en in het Oekraïense parlement goedgekeurd. Tijdens een nagenoeg gelijktijdige stemming in Straatsburg en Kiev werd het verdrag geaccepteerd. Via een live videoverbinding waren de twee parlementen met elkaar verbonden.
De bekrachtiging komt op het moment dat de Europese Unie (EU), Oekraïne en Rusland vrijdag hebben besloten de toepassing en inwerkingtreding van het economische deel van het akkoord uit te stellen tot 1 januari 2016. Het uitstel van de inwerkingtreding moet de relaties tussen Moskou, Kiev en Brussel weer normaliseren.

Meerdere Europarlementariërs toonden zich verrast en uitten kritiek over dit besluit. Toch noemden ze de bekrachtiging van het akkoord "historisch". Na de stemming in het EU-parlement volgde een staande ovatie. De intensievere economische samenwerking tussen Kiev en Brussel stuitte op veel bezwaren van buurland Rusland, dat vreesde voor zijn eigen belangen. Het land dreigde al met tegenmaatregelen tegen Oekraïne.

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek liet gisteravond echter weten dat van uitstel geen sprake is. ''Niets en niemand kan daarvoor zorgen'', aldus de premier. Van de 381 aanwezige parlementsleden stemden 355 voor ratificatie van het associatieverdrag. Er waren geen tegenstemmers. Alle lidstaten van de EU afzonderlijk moeten het verdrag ook nog goedkeuren. Daarmee is naar verwachting zo'n twee jaar gemoeid. Inmiddels zijn diverse handelsbelemmeringen voor Oekraïne richting EU al wel geslecht.

In het najaar van 2013 lag het hele akkoord al ter goedkeuring voor, maar toen zwichtte president Viktor Janoekovitsj voor de Russische druk. Dat leidde tot maandenlange protesten en de uiteindelijke machtswisseling in Kiev.

Bronnen: NU.nl, Kyiv Post

Geen opmerkingen: