maandag 8 september 2014

Bestand duurt voort, ondanks incidenten

Het bestand in Oekraïne, dat vrijdagavond is ingegaan, is fragiel, maar lijkt het vooralsnog te houden. Er worden wel incidenten gemeld, maar over het algemeen is het rustig in de Oost-Oekraïense steden. Zaterdagavond is er bij Marioepol enkele uren gevochten. Er is niet officieel gereageerd op dat incident.

Een team van de OVSE zei tegen de BBC dat de beschietingen weliswaar een schending van het staakt-het-vuren waren, maar dat ze niet genoeg waren om het bestand te laten mislukken. Sindsdien is het rustiger, al werd er vannacht wel wat geschoten bij de steden Donetsk en Marioepol.

In het centrum van Donetsk was het gisteren overdag rustig op straat. NOS-correspondent Geert Groot Koerkamp zag er weer meer leven op straat. "Je zag mensen wandelen met kinderen. Er waren zelfs mensen die gingen pootjebaden en zwemmen in de rivier. Er is door het bestand een soort leven in vredestijd mogelijk."

Op de wegen rond Donetsk is het vanmorgen druk doordat veel mensen terugkeren naar de stad. Velen zijn de afgelopen tijd vertrokken, maar willen nu kijken hoe het er is.

Een ander element van het in Minsk gesloten akkoord is het uitwisselen van gevangenen. Dat verloopt stroever dan gepland. Afgelopen zaterdag zouden de rebellen Oekraïense gevangenen vrijlaten, maar dat is niet gebeurd. Gisterochtend zijn er twee militairen vrijgelaten, en gistermiddag zijn er nog eens 15 Oekraïense militairen overgedragen. Volgens de rebellen was dat niet in het kader van het akkoord van Minsk.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: