maandag 8 september 2014

Amnesty veroordeelt misdragingen Aidar-bataljon

Amnesty International heeft vandaag een rapport gepubliceerd waarin het vrijwilligersbataljon Aidar onder vuur wordt genomen. Dit bataljon zou mensen mishandelen en zelfs hebben geëxecuteerd. De mensenrechtenorganisatie gaat er vanuit dat ook de andere vrijwilligersbataljons niet brandschoon zijn en heeft de Oekraïense regering gevraagd maatregelen te nemen om herhaling te voorkomen.

Een vertegenwoordiger van Amnesty bracht twee weken door in het noorden van de provincie Loehansk, waar het Aidar-bataljon actief is en sprak met slachtoffers, getuigen, de plaatselijke autoriteiten en ook met leden van het bataljon.

Aidar speelde een belangrijke rol in de strijd om de stad Loehansk en daarbij lieten veel soldaten het leven. Vooral in de plaats Sjachtja, 23 kilometer ten noorden van Loehansk, heeft het bataljon een slechte naam omdat de soldaten zich te buiten gingen aan wraakneming, diefstallen en berovingen. Ondernemers en boeren werden er van beschuldigd dat ze hadden geheuld met de vijand, de pro-Russische separatisten. De slachtoffers waren terughoudend tegenover de vertegenwoordiger van Amnesty, omdat zij wraak vreesden.

In het vandaag geopenbaarde rapport adviseert Amnesty de regering om helderheid te verschaffen over de status van de vrijwilligersbataljons, dus niet alleen Aidar. De soldaten van deze bataljons moeten beter op de hoogte worden gebracht, niet alleen van de nationale wetgeving maar ook van de internationale regels in een tijd van oorlog. Verder moet onderzoek worden gedaan naar de misdragingen en moeten de schuldigen gestraft worden, terwijl de getuigen beschermd moeten worden tegen eventuele wraaknemingen.

Bronnen: Kyiv Post, Amnesty International

Geen opmerkingen: