dinsdag 9 september 2014

'Alle gevangen Oekraïners deze week vrij'

Aan het einde van deze week zullen alle Oekraïners die door separatisten gevangen zijn genomen, weer op vrije voeten zijn. Dat meldden de pro-Russische separatisten volgens persbureau Ria Novosti vanmorgen op hun website. President Petro Porosjenko gaf gisteren al aan dat er 1.200 gevangenen waren vrijgelaten.

Nu komen volgens de opstandelingen ook de resterende 863 gevangenen aan het einde van deze week vrij in het kader van een gevangenenruil. Oekraïne zou op haar beurt 331 gevangenen hebben gemaakt. Vrijdag sloten de regering in Kiev en de separatisten in het oosten van het land een overeenkomst over een staakt-het-vuren en het uitruilen van gevangenen.

Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov wordt het bestand in Oost-Oekraïne "goeddeels" gerespecteerd. Lavrov kondigde vanmorgen aan dat hij snel wil gaan praten over de status van de opstandige regio. De Russische minister zei dat hij zich wel zorgen maakt over de troepenopbouw van Oekraïne in het oosten van het land. Hij vreest dat het leger een nieuw offensief zal openen. Oekraïne en de westerse wereld zeggen juist al maanden te vrezen voor een Russische invasie.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: